Gan HaShlosha (Sahne)

Gan HaShlosha Nemzeti Park ( héberül : גן השלושה ), Afulától délnyugatra a 71/669 sz úton közelíthető meg.  Egy természetvédelmi park, egy tájmúzeum, és egy régészeti lelőhely ötvözeteként  elhíresült pihenőhely. Könnyű kikapcsolódás, pihenés az egész család számára.

A park egyik vonzereje az ‘Amal folyó, mely egész évben 28 fokos vizével kedvelt természetes vizű fürdőhely. (Innen a az arab neve Sahne, azaz „forró víz”.) A folyó a park területén kibővített medencéjével, mesterségesen kialakított sekélyebb részeivel, és zúgóival szinte egész évben tömegeket vonz. Mindezek mellett  mint egy kozmetikai nagyüzem extra szolgáltatást is nyújt. A pedikűrösök borsos áron kínált szolgáltatásaiból ismertek azok kis halak melyek a lábáztató edényekben a bőr elhalt rétegeit csípkedik le  a delikvens lábáról, itt ingyenes szolgáltatásként rajokban támadják le a fürdőzőket, és teszik a dolgukat a maguk természetes környezetében.

A park egy tájmúzeumi szeglettel is rendelkezik. A brit mandátum idején működött itt egy kibutz, melyet 1936-ban hoztak létre az első telepesek. Az épületek, a védelmi kerítések, az őrtorony, valamint az élettér számos épülete, berendezési tárgyai ma múzeumként mutatják be az utókornak az egyszervolt pionírok életét.

Egy másik szegletében a parknak egy történrti-múzeum is található. A területnek ebben a szegmensében egy etruszk korabeli romkert feltárása során páratlanul gazdag gyűjtemény került napvilágra. A múzeum mindezeknek az eszközöknek a bemutatására lett létesítve. Megtekintése igazi történelemóra az ide ellátogatóknak. Nem szabad kihagyni!        fotó: Cvi Ben Galil

 

 

Gan HaSlosha Nemzeti Park ( גן לאומי גן השלושה (הסחנה) honlapja