Pratzim (Pratsim) Canyon

A Sós, vagy Holt Tenger szomszédságában Ein Bokekhez közel található Sodom régió egyik, talán a legkülönlegesebb látnivalója a Pratzim Canyon.

A természetvédelem alatt álló terület a 90 számu úton közelíthető meg. A műútról letérve, túristajelzésekkel ellátott földúton érhető el a túra kiindulási pontja / Nahal Pratzim /. Félúton található a HaKemah Cave, de ismert Flour Cave, vagy magyarosan liszt barlagként is. A teljes túra hossza (a barlangig és vissza) mintegy 3 kilométer. Terhelés szempontjából: könnyű séta. Ottjártunkkor a liszt-barlang biztonsági okok miatt zárva volt, de ez mint mondják időjárás függő.

A Canyon kőzete rendkívül puha mészkő, azaz kréta(márga). A Vádi különlegessége abból adódik, hogy a természet, – a viz, a szél, és az erózió – fantasztikus alkotásokat rajzol a puha kőzetbe. Mondják, hogy egy egy esősebb, szelesebb időszak után szinte újrarajzolódik ez a táj. Nem kell nagy képzelőerő, ahhoz hogy a természet-alkotta graffitikban tipikusan közelkeleti motívumokat is felfedezzünk.

Az oldalainkon kialakított gyakorlattól eltérően sajnos nem tudunk részletesebb térképet, vagy leírásra mutató linket feltenni, mivel e téren a hazai természetvédelem is lemaradásban van. Tény hogy nehézkesen, és csak többszörös kérdezősködéssel értük el a vádit, de megérte, mert a látvány mindenért kárpótolt. Ha csillagokat lehetne adni, egy tizes skálán simán nyolc csillagot lehetne kiosztani ezért az élményért.

a túra hossza: 15 km
Időtartama: 3 óra
technikai szint: könnyű séta, családi programként is ajánlott.
kerékpártúrára is alkalmas!
Javasolt idő: kora reggel, késő délután, /esetleg éjszaka holdfényben!/.

fotó: Ildikó Albrecht

 

pratzim