Nahal Ayoun Park

Utazók mondják, hogy Velencét tenger felől meglátni egy szerelem kezdete. Libanon felől nézve Galil ( Galilea) maga a szerelem.

A 90-es úton haladva Kiryat Shemóna fölött a „kék vonal” vonal mentén húzódik a vízesésekkel tarkított Ayoun völgye. A bővizű zuhatagokat látva azt hinné az ember, hogy álmodik. Negev szemszögéből nézve több mint fantasztikus ez a látvány. A legnagyobb vízesés 30 méter magasból, míg a következő 21 méter magasból zúdul alá. Összesen négy zuhatag számos zúgóval. Mindez romantikus alpesi környezetbe illesztve. Vadvilágokkal övezett rétek, buja vadregényes hegyi panoráma. Tavasszal, és ősszel legalább is ez fogadja a látogatót.

Maga a program másfél – két órás közepes nehézségű hegyi séta. Tapasztalt túrázóknak ajánlanám, azonban nem meglepő módon ez a nemzeti park is, akár csak a többi – kisgyerekes családok kedvenc pihenőparkjaként híresült el. A vadvizekben bokáig, térdig gázoló kiskamaszok hada. Európában még javában tombol a kései tél, itt is jólesik egy könnyű pulóver, de ezeknek a kis természetrajongóknak úgy látszik nem árt meg semmi. A szülők beletörődött mosollyal szedik össze a szertehagyott cipőket, a szabadság korlátlan.

A 2,5 kilométeres túrát két helyről, az északi, illetve a déli bejáratnál is meg lehet megkezdeni. A szint-emelkedés jelentős, helyenként tüdőszaggató ha benne vagy a korban. A kevésbé gyakorlottaknak kiindulási pontként az Északi, a magasabban fekvő parkoló ajánlott.

Megjegyzés: a két bejárat között kisbusz közlekedik, így adott annak lehetősége, hogy a család egyik tagja busszal mehessen vissza a kiindulási helyre a gépkocsiért.

Nem tartozik szorosan a témához, de nagyon kikívánkozik. Barátaim, akik ritkán jönnek Izraelbe, vagy talán még sohasem tették a lábukat e szent földre, majd mindig azzal kezdik az érdeklődést: „nem félsz ott élni, hiszen ott mindig történik valami?”. Most amikor a kék vonalat jelző kerítéstől alig száz méterre járom a természetbúvárok ösvényét – ismételten felidéződnek ezek a kérdések. A válasz ott jár előttem egy nagyon is felhőtlenül boldog család képében. Standard három gyerek, a legkisebb a papa nyakában. Nyoma sincs a félelemnek, az aggódásnak. Ez Izrael.

foto: Stefán Szondi, Cvi BenGalil

Nahal Ayoun Park ((שמורת טבע נחל עיון (התנור) honlapja