Montfort Nemzeti Park

Akko /Akkon, Acre/ városától északkeletre található – egykoron volt Montfort vára /Monfort Castle/ egyszerre kedvelt turisztikai célpont, és történelmi romkert. Múltidéző maga a név is “erős hegy” a XI-XIII századok által megélt múlt ragadványa. A keresztesek utolsó védőbástyája, mely képes volt évekre feltartartóztatni Az-Záhir Bajbarsz által vezetett hódítókat. A várhegy végül a mamelukok martaléka lett, a leomlott falakat soha nem építették ujjá, az idő és az erózio tatte azzá, ami ma fellelhető belőle.

A hely a hazai turizmus egyik kedvelt célpontja, mert a hegygerincről, ahol a romkert található Nyugat-Galil egyik, ha nem a legszebb panorámája tárul a látogatók elé.
A romkertet is magába foglaló Monfort Nemzeti Park ingyenesen látogatható, közepes nehézségi fokozatu, családok részére is részére ajánlott szabadidőprogram.
Megközelíthető: Naharya felöl keleti irányba haladva a 89. sz. úton Mi’ilya település szélén lévő parkolóig, onnan pirossal jelzett túristaút vezet fel a hegygerincig.

Létezik egy széles körben terjedő hit (legenda?, valóság?) mely szerint van magyar történelmi vonatkozása a helynek. (legalább is a II. András vezette keresztesekhez kötött legenda szerint)
Tény, hogy sokan vallják, hogy a keresztény arabok egy részének felmenői nagy valószínüséggel a keresztesek lehettek.
Nos a magyarokhoz kötődő legenda így hangzik: vár közelében fekvő, már említett Máiljá falu lakói katolikus vallású arabok, holott a keresztény arabok többsége ortodox, s a mai napig megőrizték olyan családneveiket, mint például: Albert, János, István, Mátyás, Fanni, Regina, stb. A magyar nevek tükrében feltehető a kérdés: az említett arab családok magyar keresztes vitézek leszármazottai lennének?

fotó: Ildikó Szilágyi, Eran Feldmann

A Monfort Nemzeti Park-גן לאומי מונפור – honlapja megtalálható:/itt/