Mar Saba monostor

Mar Saba a Judeai sivatag északi részén található, a világ – talán legrégebbi, ma is működő monostora.
A rendház mintegy 1500 éve működik megszakítás nélkül az ősi görög-orthodox tradíciókat betartva, s ma is kb 20 szerzetesnek otthona. Mar Saba a Judeai sivatag északi részen, a Kidron Völgyére néző hegyoldalon fekszik.

Tudni kell, hogy ez a hely közigazgatásilag Izrael „C” jelzésű területeinek része, kizárólag csak Palesztin területeken keresztül közelíthető meg. Izraeliek számára a monostor gyalogos-túraútvonalon vagy „4×4-es” terepen közelíthető meg.

A programot a finjanisrael.com alternative turizmust kínáló cég szervezte, és vezette le. A csoport tagjaként készűltek a mellékelt képek a terepről.

A kijelölt útvonal Kedar településnél kezdődik. Első uticel a Muntar hegy, Jubel Muntar-héber nevén Azazael hegy, /ehhez a helyhez kötődik a bibliában szereplő bűnbak ritualéja, valamint a heber לך לזאזל kifejezes eredete is./

Az Azazael hegytől, a Kidron völgyében folytatódott a program. Gyönyörű, pasztorális és ebben az időszakban különösen zöldben pompázó hegyek között vezet az út ezen szakasza.
Utunkon Beduin pásztorokkal, gyerekekkel ismerkedünk. /Többségükkel barátságos a hangnem, de ajánlott hogy legyen a csoportban olyan is aki kommunikalni tud arab nyelven a helyiekkel. Túlzottnak ítélhető, de a napjainkban elharapódzó cselekmények miatt célszerűnek látszik fegyveres kiséret biztosítása is./

A hely valóságképéhez sajnos az is hozzátartozik, hogy a Kidron patak, a terület politikailag komplikalt helyzete következtében elhanyagolt, sajnos tele van a környező (palesztin) településekből kiáramló szennyvízzel és szeméttel.

Mintegy 15 kilométeres gyalogtúra után érjük el a Mar Saba monostort. Ősi szabályok miatt, csak a ferfiak tudnak belépni a rendházba. /ők is csak hosszú nadrágban és hosszú ujjú ingben./

A nőkhöz kijönnek a szerzetesek, és kihozzak Sabbesz szent csontjait amire a hívők imádságot mondanak.

A monostortól, a Kidron völgyet átszelve a másik oldalon folytatjuk utunkat, ami viszont mar 4×4-es járművel járható útvonalon húzódik.
Következő állomásként a Hyrcania völgyön keresztül egy hegyteton a Hyrcania erőd maradványaihoz vezet utunk ahol bevárjuk a naplementét, búcsúzóul még egy szippantás a hegyi levegőből, elraktározzuk emlékein közé az előttünk fekvő Júdeai sivatag lebilincselő tájképet.
A busz az útvonal végen, egy katonai bázishoz közel var ránk.

GPS óra szerint 24.3 km-es túrát jelentett ez az egésznapos program.

/Jegyezte, és fotókat készítette: Gabi Berger/